Product shortcut

Inner metamorphosis

Inspired renovations reveal the true potential and beauty of any space – transporting the building from the past to the future.

One of the biggest challenges in renovating existing buildings – rather than tearing them down – is convincing people that the final result will be better than a new build. But opinions are shifting.

People are beginning to realise that, when done right, a renovated building is often a more economical and environmentally responsible way to obtain a high-quality space than starting over with new construction. But one of the biggest challenges can be creating a modern design that combines the history of the structure with modern technology, comfort and conveniences. This is where the choice of materials really makes a difference.

   Belarus National Airport  S:t Lars
   Mormon Church Zoetermeer  Kuipke Ghent
  Acoustical corrections in transformations 

    BELARUS NATIONAL AIRPORT

      Acoustics take off

      Constructed in the 1980’s, The MINSK NATIONAL AIRPORT is the air gateway of the Republic of Belarus with an original capacity of about 5.2 million passengers per year. Initially, upwards 80% of airport traffic was carried within the Soviet Union, but as the geopolitical situation changed, the airport became an increasingly important intersection connecting Western Europe and the Commonwealth of Independent States (CIS). Meanwhile, airport capacity dramatically dropped around the change of the millennium and the existing building ceased to comply with international standards.

      "The idea of the project was
      to create an entirely new interior space
      with a modern, light and airy architecture
      within the boundaries of the existing building"

      To improve passenger services, it was decided to remodel the airport to increase its capacity for international airline traffic by up to 70% and improve the indoor environment. ”The objectives of a reconstruction and the construction of a new building differ greatly from each other. In this case we had to work with the existing size and architecture of the building that was built in the former Soviet Union era. The idea of the project was to create an entirely new interior space with a modern, light and airy architecture within the boundaries of the existing building,” says Chief Project Architect of Minskproyekt Municipal Unitary Engineering Design Enterprise, Oleg V. Sergeyev. ”We have dramatically changed the entire interior, streamlined the terminal area, created entirely new paths of passenger traffic, and re-thought the location of check-in counters and waiting rooms to provide passengers with the necessary level of service,” Sergeyev explains.

      The remodelling to expand the existing space was inspired by the principles introduced by the legendary architect Le Corbusier and his ability to work with spaces, but also had to meet local standards for fire safety and acoustics. ”Working on the airport project we also had to meet the international standards for passenger service and noise while creating a comfortable indoor environment. That is why we paid special attention to the selection of building materials – for example by using special glass and suspended acoustic ceilings,” says Sergeyev. The complex requirements for ceiling performance were met with a creative combination of suspended ROCKFON Tropic and ROCKFON Artic stone wool tiles assisted by ROCKFON Eclipse acoustic islands. ”We chose the ROCKFON suspended ceilings because they fully meet our standards for fire safety and acoustics. ROCKFON products are a contemporary and novel solution in our market that we were able to choose based on their value-to-quality ratio,” Sergeyev says

      S:T LARS

        Transformation for a new generation

        The English school and its 300 students moved into the newly renovated part of the S:T LARS building in August 2014. The historic S:t Lars building was constructed in 1879 and previously housed a mental hospital. In accordance with the historical architecture of the S:t Lars area, the red brick facade has been preserved as the building was transformed into an elementary school. Designed by Malmö Architects Sews and Copenhagen Architects Juul | Frost, the first phase of this transformation was recently completed and the second phase has just started.

        While the exterior was kept widely intact, there have been major changes on the inside as NCC turned the house into a green building with excellent indoor climate and low environmental impact. To qualify for the Swedish Miljöbyggnad environmental certification, NCC chose to install energy-efficient windows, an air conditioning system that recycles heat, an extra layer of insulation in the exterior walls and ROCKFON stone wool ceilings. In addition to the ROCKFON Koral ceilings in the regular classrooms, the school also outfitted its studio with ROCKFON Sonar dB 44 ceilings and installed ROCKFON Hygienic and ROCKFON Hygienic Plus ceilings in the large school kitchen.

        "The profiles are easy to work with
        because they are so stiff
        and the large stockpile makes it easy
        to make good-looking verticals"

        The installers from Intermontage i Bromölla AB decided to suspend the ceiling tiles from the new Chicago Metallic T24 grid throughout the building. “We are very pleased with the many benefits of the new ROCKFON grid,” says Ola Gladh of Intermontage i Bromölla AB. “There is no oil on the grid, so the installers can keep their gloves on during the entire installation. The profiles are easy to work with because they are so stiff and the large stockpile makes it easy to make good-looking verticals.”


        See the reference videAo from S:t Lars - VIDEO TO BE UPLOADED

        MORMON CHURCH ZOETERMEER

          Heavenly acoustics

          When The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints in the Netherlands decided to replace their church in The Hague with a new temple, they gained an impressive religious building, but lost their multifunctional meeting space. In 2008, six years after the completion of the temple in The Hague, the church finally found a place to create a new church building that could double as a multifunctional meeting building in nearby Zoetermeer.

          The basis for a MORMON CHURCH is a standard plan, designed and prescribed by the church. The church build in Zoetermeer is a replica of a church in Germany built to a very specific design. The ceiling of this building has a unique design that includes integrated lighting and wooden strips. Acoustics are of utmost importance to the church – the Mormon tabernacle in Salt Lake City has an international reputation as one of the most acoustically perfect buildings in the world - so the church decided to employ an acoustical expert.

          Based on the experiences constructing the church in Germany, the German design was found to not only be relatively high in price, but also difficult to install and – most importantly –the acoustics were not as desired. After hearing about the German experiences, fitting company Slukom decided to take a look at the design. Together with Chicago Metallic they suggested a ceiling solution that allowed the contractor to make fewer amenities, saving time and money and resulting in better acoustics. Utilising the sleek design and impact resistance of ROCKFON OlympiaPlus, the team was also able to create a gym inside the building that resembled the look of the other rooms and fit in with the design of the building as a whole.

          KUIPKE GHENT

            Riding to acoustics

            The ”KUIPKE VELODROME” in Ghent, Belgium, is best known for its annual six-day bicycle race, but the multifunctional building also hosts concerts, award shows, book fairs and exhibitions. This extensive use of the building had taken its toll on the wood fibre ceiling in the arena, which had not been renovated since the building was reconstructed after a fire in the 1960’s. Damaged from water, age and decades of cigarette smoke, the leaking ceiling urgently needed to be replaced. To accommodate a pleasant experience for the future users of the building, Arte & Deco Architecture and Planning made aesthetics and acoustical comfort key priorities in the project. Furthermore the 5,600 m² new ceiling had to meet the strict Belgian fire safety regulations.

            The new design had to account for the curved shape of the existing aluminium carrying structure, and the Lummen-based installers from Calu worked closely together with ROCKFON to ensure the necessary test documentation and develop the project plan for replacing the 85 by  65 metre ceiling. Taking into account the curve from 17 metres at the sides to 13 metres at the lowest point, the project required meticulous planning. “We had to build a huge scaffolding of about 25,000 m3 three times to enable us to do the job in three phases. All in all it took us three months to finish the job,” says Raf Bervoets of Calu.

            "We had to attach the suspended ceiling
            to the existing and protected roof structure"

            Once the existing wood fibre cement ceiling had been removed, the team had to select new materials that would fit the dimensions of the existing structure. “We installed a ROCKFON Krios ceiling in the full width of the hall in the - for Benelux unusual - dimension of 1250x1250 mm. We did so because we had to attach the suspended ceiling to the existing and protected roof structure which was placed every 1250 mm. As 1250x1250 mm is a common dimension in the ROCKFON and Chicago Metallic German assortment, both companies could support me in this.” Raf Bervoets explains.

            Acoustical corrections in transformations


            Pascal Van Dort
            Area Sales Manager,
            ROCKFON, the Netherlands
            Most architects and designers like the look of a seamless ceiling, but often feel like they have to choose between aesthetics and acoustics. That was the starting point when we developed ROCKFON Mono® Acoustic, which is the best performing seamless acoustical ceiling you can get. To achieve this unique system, we combined a traditional suspended ceiling system with a specially developed filler and render that gives the ceiling its smooth surface. The result was a ceiling that gives you the fire protection and humidity resistance of stone wool, but is flexible enough that you can create virtually any design with it. To give architects full design freedom, we also created the pliable ROCKFON Mono® Acoustic Flecto panels that can be bended into any curve shape.

            We recently made some updates to ROCKFON Mono® Acoustic, which we think will benefit both architects and installers. For the architects, we have improved the render to give an even smoother and whiter surface that reflects light really well. Installers will appreciate that the improved render can now be applied with high pressure, which makes the application process faster. Installers will also save time with our new brackets, which significantly reduce the need for screws. Finally, we have made the tapered edges of our tiles smaller to produce the same smooth results with a reduced amount of filler.

              THE BEAUTY INSIDE

              Revealing the beauty inside renovations and new builds
               
              Contact

              Product shortcut

              Basket

              Samples

                Documentation

                  Place order